Quin periodisme és rendible?

by

logotip 10 en comunicacióActualment abunden els debats sobre el futur del periodisme. A l’aparició de noves plataformes a la xarxa (blogs, xarxes socials, webs multimedia), la dificultat de treure benefici dels mitjans digitals, i la irrupció del periodisme ciutadà, s’ha unit la recent crisi econòmica que ha afectat enormement el sector dels media. Mitjans d’arreu del món es plantegen les mateixes qüestions avui en dia: s’han d’integrar les redaccions?, com treure rendibilitat dels mitjans digitals?, com aconseguir un diari de qualitat amb menys plantilla?… 

Aquesta setmana dos periodistes de llarga trajectòria ens han donat algunes pistes envers aquestes qüestions, a la quarta sessió del cicle “10 en comunicació” que organitza cada mes l’ESCACC. D’una banda, Adam Michnik, editor del diari de més tiratge a Polònia (Gazeta Wyborcza). D’altra banda, Milagros Pérez Oliva, actual defensora del lector al diari El País. 

Michnik va fer un repàs a la trajectòria del seu diari que enguany fa 20 anys. Sota una òptica romàntica de la professió, va recordar (exercici molt necessari) les funcions d’un diari i el per què de la seva existència. Per a Michnik un diari no té sentit si no lluita per la LLIBERAT i per la VERITAT. Un diari ha de tenir missió, i la manca de missió és pròpia dels tabloides i no dels diaris de qualitat. Junt amb la missió, això sí, és necessari un bon pla de negoci. 

El binomi PERIODISME/NEGOCI, afirma, ha d’estar ben separat i amb un pacte de no interferència entre ambdós. Només així s’aconsegueix un periodisme lliure, independent i de qualitat. Pel que fa a Internet, el director polonès va vaticinar que la xarxa no farà tant de mal als diaris, com a la televisió. El diari sempre tindrà la missió de construir esperit crític entre la societat, d’informar i formar l’audiència i treballar com a opositor del govern. Ara bé, Internet sí pot fer ombra a la televisió a l’hora d’oferir entreteniment i imatges. Per a Michnik l’únic que pot acabar amb el periodisme és la transformació dels diaris en tabloides. 

D’altra banda, Milagros Pérez Oliva va oferir una magnífica radiografia de l’estat actual dels mitjans. Segons la defensora del lector de El País actualment els mitjans de comunicació s’enfronten a tres crisis.

  •             CRISI ECONÒMICA
  •             CRISI DE MODEL (Empresarial i tecnològic)
  •             CRISI DE CREDIBILITAT I DE VALORS 

Pérez Oliva creu que actualment la premsa té més lectors que mai, però menys ingressos que mai (els lectors no estan disposats a pagar). Si bé la ràdio es va reinventar quan va aparèixer la televisió, ara és el moment de fer el mateix amb la premsa escrita, perquè són els diaris, i no la tele o la ràdio, els qui tenen l’oportunitat d’aprofitar l’èxit d’Internet.   

La periodista creu que hi ha un xoc entre la cultura del periodisme i la cultura d’Internet. S’ha estès la idea que la informació ha de ser gratuïta i això fa que actualment els diaris no siguin rendibles. Disposar d’una informació filtrada, jerarquitzada, contextualitzada i independent té unes despeses que algú ha de pagar. Ara bé si exigim cobrar, cal oferir aquesta qualitat. 

Seguirem reflexionant…

Anuncis

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: