Una altra construcció nacional és possible

by
  • Tresserras aposta per la cultura com a centre de la societat

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras va participar en el darrer Tast de Cultura d’A Portada. Sota el títol Polítiques culturals i construcció nacional, el conseller va reivindicar la cultura i el sistema cultural com a elements de construcció nacional. Segons Tresserras “a la nostra època, l’espai preferent de la construcció nacional no és l’autonomia ni la política”, va remarcar que “és possible construir àmbits nacionals des del nivell cultural”, i va recordar que això suposa que “són possibles altres tipus de nacions” emmarcats en l’Europa de la globalització del segle XXI, que ha de tenir la cultura com a centre de la construcció nacional. Pel conseller de Cultura, el catalanisme ha fet un salt des de la resistència al franquisme i la reivindicació del passat, a ser una possibilitat per construir un nou projecte històric que és pot compartir amb tothom qui ho desitgi, amb tothom qui viu a Catalunya i va posar especial èmfasi en que “des del Departament no tenim al cap la correcció d’una història que havia maltractat la cultura catalana, sinó la possibilitat de construir una societat on la cultura sigui el centre”. Per això, va remarcar, cal una cultura que sigui universal per a tothom i que tingui unes mínimes condicions.

El ponent també va recordar que la cultura catalana forma part d’un submercat de mercats globals que va més enllà de les competències de la Generalitat i a on el govern català no hi pot intervenir. Tot i així, l’administració catalana si que pot propiciar les condicions per a que la població pugui participar en la construcció d’un nou marc cultural de referència com pot ser l’àrea mediterrània de la qual Catalunya en pot ser el centre i que aplega a més de 700 milions d’habitants. En aquest sentit, el nostre país pot aspirar a ser rellevant i reconegut culturalment en aquest espai en el qual “tenim una oportunitat”, remarcava Tresserras.

Polítiques culturals

Pel que fa la es polítiques culturals que s’estan a duent a terme des del Departament de Cultura, el conseller va remarcar que s’està planificant molt, ja que en “èpoques de penúries econòmiques s’ha de garantir, en termes de qualitat, l’accés a la cultura i a les fonts d’informació” i és per això que des de la Generalitat s’està treballant en el Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya. En temps com els que estem vivint també cal apostar pel “desacomplexament de la cultura pròpia davant les cultures de referència de la globalització” i per intentar vertebrar un mercat que existeix però que no s’ha desenvolupat fins ara, com per exemple, en el cas del cinema. En aquest cas concret, cal una legislació per a que el cinema en català pugui fer-se un espai en un mercat que si que existeix, però que fins ara ha estat restringit.

Des del Departament de Cultura de la Generalitat també s’han replantejat els models de subvenció a la producció  i s’ha apostat per objectius d’excel·lència i qualitat perquè no “es pot finançar tot només pel simple fet de ser en català”, sinó que cal “guanyar en eficiència” i triar alguns elements que siguin estratègics i esdevinguin una referència dins del sector. Aquest és el cas de fires com Tàrrega, Mediterrània o el Mercat de Música Viva de Vic, per citar-ne només alguns exemples.

Evolucionar per perdurar

Tresserras també va apostar per l’evolució de la cultura popular, “aquella que es fa en cada moment” i va destacar que “sobre aquesta cultura popular hi podem intervenir i canviar-la, ja que aquesta serà l’única manera de que perduri”. D’aquesta manera, el conseller va voler trencar algunes actituds resistents del món de la cultura popular catalana i va recordar que “tots els guetos són perillosos, però el més perillós de tot és el genuí, que cal combatre”.

Entre els aspectes que encara calen millorar al departament, Joan Manuel Tresserras va destacar el fet d’agilitzar el cobrament de les subvencions. En aquest sentit, el màxim responsable de la conselleria de Cultura va explicar que malgrat tota l’empenta que s’hi ha posat des del Departament “la maquinària de l’administració és lenta”. Tot i així, es seguirà estudiant la manera d’agilitzar aquests tràmits.

Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: