Crisis. Què veurem els gestors culturals en els propers 5 anys?

by

Tast de Cultura

Joan Abellà, gerent del MACBA

El passat 5 d’abril, en Joan Abellà, gerent del MACBA oferir-nos una conferència sota el títol “Crisis. Què veurem els gestors culturals en els propers 5 anys”. En aquest Tast, Abellà va repassar la situació actual i va dibuixar alguna de les noves tendències i moviments que afectaran al sector cultural.

L’actual context econòmic ha provocat que els pressupostos dels grans equipaments culturals hagin disminuït paulatinament, sobretot pel que fa als ingressos públics. Aquesta tendència no sembla que hagi de canviar, i per tant, ha provocat que els equipaments treballin per tal d’augmentar els ingressos propis – en el cas del MACBA:publicacions, itineràncies, coproduccions, lloguer d’espais, patrocinis,visitats i altres-  i els ingressos privats.

15 anys irrepetibles i crisis econòmica per sorpresa

Durant els últims 15 anys l’estat va gaudir d’unes circumstàncies econòmiques irrepetibles que van permetre un creixement global de l’economia espanyola, la conformació de grans corporacions empresarials, l’aparició d’una nova classe directiva i accionarial i l’abundància en els comptes públics.

Aquest període de bonança va permetre transformacions tecnològiques, econòmiques (aparició de l’economia del coneixement), en les polítiques de patrocini i mecenatge així com en la mobilitat de les persones (naixement línies de baix cost, implantació AVE a Barcelona). Aquestes transformacions han portat a convertir Barcelona en una de les 5 ciutats predilectes per fer negocis o estudiar i a estar present en el primer lloc d’alguns rànquings sobre qualitat de vida.

Però a la tardor de 2008 va arribar la crisis econòmica sense previ avís. La poca previsió ha provocat que els equipaments culturals hagin respost dràsticament, tard i malament a la nova situació econòmica. A més la situació s’ha agreujat a causa de la manca de polítiques públiques madures que parteixin d’estratègies i lideratge compartit.

Polítiques públiques madures i altres canvis

Cal canviar el paradigma polític i incentivar la independència radical de les institucions culturals en l’execució de l’estratègia – amb l’avaluació constant- i que obrin un diàleg constant en la gestió del sistema. Segons Abellà, aquests canvis en la relació entre les institucions culturals i el sector públic és una tendència imparable que s’anirà consolidant amb el pas del temps.

A més d’aquest esforç, urgeixen un seguit de canvis en la organització de les  institucions culturals com:

  • La col·laboració público-privada: que parteixi de la col·laboració entre ens publics,per tal d’aconseguir la col·laboració público-privada
  • Polítiques fiscals que afavoreixin la col·laboració privada (Nova Llei de Mecenatge) que permet una millor consideració fiscal de les contribucions privades, per tal de afavorir un millor finançament.
  • Incentivar noves pràctiques de mecenatge: En aquest camp està tot per inventar o reinventar.
  • Eficiència eficàcia, transparència, en la gestió i orientació a l’usuari
  • Gestió del talent
  • Fer front a l’escletxa tecnològica

Pots consultar el material del Tast aquí: Tast de Cultura (5 abr 11)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: