Isaac Mao, el sharisme i el nou paradigma

by

És possible desenvolupar una nova societat basada en el neuroparadigma? Està l’escena mundial preparada per compartir més informació?

Isaac Mao i la seva teoria sobre el sharisme va donar resposta a aquestes preguntes plantejades a la Trobada d’Institucions i Empreses Associades UOC, d’aquest 5 de maig a Barcelona.

Isaac Mao, conegut bloguer xinès, director de la Social Brain Foundation, conegut per la seva teoria del sharisme –del verb anglès share, ‘compartir’–, que defensa que la societat pot ser més eficient i creativa si és capaç d’abandonar la reticència a compartir informació i idees. Fa anys que lluita contra la censura que el seu govern aplica en la xarxa. A més, afirma que el “sharisme serà la política de la pròxima superpotència global. No serà un país sinó una nova xarxa humana unida pel programari social”, però per fer-ho considera que refiar-se i confiar amb l’altre són necessaris per poder compartir.

El sharisme implica un canvi de paradigma, “en el sistema capitalista actual quan pensem en compartir pensem en donar, i llavors ens preguntem quan més compartim més perdem?”. Amb aquesta pregunta Mao deixa clar que compartir és una actitud i també una filosofia de vida, un canvi radical de manera de pensar, una teoria en creixement que en 10 anys estarà present a tot el món. El sharisme és l’esperit de l’era del Web 2.0, amb la promesa d’una nova filosofia a Internet. El sharisme pretén transformar el món en un cervell social emergent: un híbrid interconnectat de gent i software. “Som neurones en xarxa connectades entre sí per les sinapsis del software social”.

Les idees d’Isaac Mao van molt més enllà i augura la creació del “ShareBank”, una entitat virtual que comptabilitzarà el “compartir” individual de cadascun de nosaltres per donar-nos un crèdit posterior positiu per fer altres transaccions. És en aquest banc i en el rèdit posterior que dóna compartir, on les empreses han d’invertir, perquè per a Mao “és possible ser competitiu mentre es comparteix”. Una vegada més Mao reitera la importància de la confiança quan parla de la emprenedoria, “els emprenedors no volen compartir idees que puguin convertir-se en un negoci” i anima a tothom a fer-ho perquè la tecnologia, el web 2.0 i les xarxes socials ens ho permeten.

Us recomano dues lectures per ampliar aquesta informació:

Sharismo: una revolución de la mente d’Isaac Mao.

Ll’article de Dolors Reig a la pàgina 22 del número 1 de la Revista Mindware de la Fundació Cercle per al Coneixement.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: