Tres passos endavant i un (de gran) enrere

by

La Constitució recull al seu article 14 que tots els “Espanyols son iguals davant la Llei, sense que prevalgui cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstancia personal o social” i l’article 23 proclama que “els ciutadans tenen dret a participar als assumptes públics directament o mitjançant representants, lliurement escollits a les eleccions periòdiques per sufragi universal”.

Aquest diumenge la majoria de catalans i catalanes podrem exercir el nostre dret a vot, de manera secreta i lliure. Només un col·lectiu que està sent discriminat per “una condició personal” no ho podrà fer: són les persones cegues.

El 14 de març de 2004, coincidint amb les eleccions generals al Congrés dels Diputats, un grup de persones de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec posava en marxa una reivindicació: el dret de les persones cegues a poder exercir el seu vot a dret com qualsevol altra persona, és a dir, sense necessitar de confiar el seu vot a ningú altre, cosa que vulnera el dret al vot secret i fins hi tot podria vulnerar el dret a la llibertat de vot, en segons quins casos.

Tres anys més tard, l’any 2007, el Congrés i, després, el Senat aprovaven una modificació de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) que donava llum verda a implantar un sistema que permetés votar a les persones cegues amb igualtat de condicions. Aquest sistema, ja ha estat vigent en diferents comicis, com per exemple, a les eleccions al Congrés dels Diputats del 2008, a les del Parlament Europeu de l’any 2009 i a les del Parlament de Catalunya del 2010, entre d’altres.

El kit de vot accessible

Es tracta d’un sistema relativament senzill. La persona invident sol·licita un kit de votació accessible per telèfon i el recull a la seva mesa electoral el dia dels comicis. El kit inclou tants sobres etiquetats amb braille com partits es presenten, unes instruccions també en braille i un darrer sobre també etiquetat en braille que conté el sobre de votació normalitzat. L’únic que ha de fer la persona cega és buscar el sobre amb la seva preferència política, extreure’n la papereta normalitzada, introduir-la dins del sobre de votació i votar normalment com qualsevol altre ciutadà. És un sistema que malgrat que no preveu el vot anticipat per correu, ha resultat una bona solució per resoldre una mancança que tenia el nostre sistema electoral.

Kit de votació accessible

Persona invident fent servir el kit de votació accessible a les Eleccions Generals del 2008

Però aquest diumenge els invidents no podran exercir el seu dret a vot amb igualtat de condicions. Les eleccions municipals no contemplen aquest mètode.

A principis d’any, el Govern espanyol va tornar a modificar la LOREG deixant els comicis municipals fora de la necessitat d’adaptar-los per a les persones cegues. Argumenta que el procediment és més complex, que no hi ha prou temps per produir els kits de votació accessible i, simplement, no planteja cap solució. Per tant, després de més de tres anys de lluita i de diversos comicis on tots els ciutadans podien votar amb igualtat de condicions, ens trobarem que aquest diumenge farem un pas molt important enrere. Ens tornarem a trobar amb un col·lectiu de persones que no tindran els mateixos drets que la resta.

I a més, es produirà una paradoxa important: a aquelles comunitats autònomes a on a més de votar a les eleccions municipals, es voti a les autonòmiques, les persones invidents podran votar autònomament i sense ajuda de ningú a les eleccions autonòmiques, però hauran de confiar el seu vot, a les municipals.

Anuncis

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: