#-Benvolguts! (o com les noves tecnologies poden substituir-nos)

by

Un any de parèntesi laboral té coses negatives i en general coses molt positives. En general he constatat un cert atrofiar-se del meu cervell, que, poc a poc, està tornant a la seva posició d’origen. Malgrat aquesta dada, la resta d’experiència adquirida té un inigualable valor vital. Quan un torna a la feina té la sensació que el món va massa ràpid i les relacions entre persones es deterioren amb les obligacions quotidianes. Em va impactar especialment el primer dia de feina quan al pujar al tren ningú em va dir bon dia i el senyor del costat no va fer cap intent d’iniciar una interessant conversa amb mi quan vaig dir-li allò tan estúpid de: “es nota que encara és 1 de setembre”.

Un any sense unes obligacions laborals diàries també et permet analitzar el moment cultural que vivim i, en el meu cas, especialment interessada pel canals de comunicació que estan substituint les relacions personals i la relació de la persona amb la realitat a través de l’acte de pensar – perquè cada cop estic més convençuda de que per a molts les xarxes socials i les noves tecnologies han esdevingut una realitat paral•lela. Poso un exemple. L’altre dia anava amb uns amics a premià de mar. Jo anava utilitzant el googlemaps. Va haver un moment en què les direccions dels carrers no coincidien. Què vaig fer? Vaig fiar-me del googlemaps i, evidentment vam anar a parar a l’altra punta de Premià.

I el mateix passa amb les noves formes de comunicar-nos – xarxes socials. En el cas del twitter, un no pot calcular la dimensió de la piulada perquè sempre hi han factors espai-temporals que s’escapen. Algú s’imagina la cara de totes aquelles persones amb qui està comunicant-se? Si no que li preguntin al Senyor Garcia Albiol i la famosa piulada d’avís de “redada” abans de la “redada”! O fins i tot l’anècdota de fa un dies quan l’alcalde de Girona Carles Puigdemont – @KRLS – feia una piulada en la que deia “A quim no li agradi el canvi que es rasqui. I que es vagi mentalitzant que això tot just comença” evidentment en @quimnadal no va fer esperar massa i va contestar “Suposo que has tingut un lapsus freudià o ho has fet expressament?”. @KRLS contestava “tens la pell molt fina. Ni una cosa ni l’altra. Accident tipogràfic”. I @quimnadal tancava dient que “era un divertimento dominical i que hi havia caigut! D’altres ni se n’haurien adonat!” Errada o no, som més de 3236 seguidors d’en Carles i 8512 seguidors d’en Quim Nadal les que vam ser testimonis d’una situació gairebé de pati d’escola que sense twitter no hauríem presenciat mai.

Pel que fa al facebook, últimament no puc parar de sorprendre’m quan assisteixo a l’espectacle exhibicionista de persones molt properes a mi. Sovint em pregunto si mostrarien totes aquelles intimitats en una sala plena dels 500 amics que els han agregat a la pàgina de facebook.

Ara bé, per a molta altra gent el twitter ha esdevingut una eina real de comunicació amb el món. Un altaveu que no passa per la censura de la ideologia i, fins i tot, de molts governs. És el cas, per exemple, de la periodista @judithtorrea que relata el que succeeix a Ciudad Juárez a la resta del món i la seva passió per la seva feina – que posa en perill fins i tot la seva vida – és transmesa de forma ràpida i a gran escala a cost 0.
Les xarxes socials ja són el present, ja són la manera de relacionar-se amb el món de les noves generacions. Cal que entre tots pensem en quines conseqüències pot tenir aquest canvi de paradigma i estiguem previnguts per a adaptar la proposta educativa als nostres fills i estudiants per tal que es converteixin en una oportunitat per a la persona i no en un substitut del seu “jo”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: